Tedarik zincirinde dijital dönüşüm nedir?
Tedarik zinciri, hammadde üreticisinden, son tüketiciye kadar hareket eden hammadde, yarı mamul, üretim için gereken malzemeler, bitmiş ürünler veya hizmetlerle ilgili faaliyetlerden oluşur. Bu sürecin içinde olan departmanlar, personel, bilgi sistemleri ve kaynaklardan oluşur, birbirine bağlı halkalardır.
Çoğumuz genellikle lojistik ve tedarik zinciri yönetiminin birbirine benzer olduğunu düşünürüz. Bununla birlikte, işlevler ve görevler açısından en doğru şekilde lojistik, yalnızca malların verimli akışını sağlamakta, ancak pazarlama, yeni ürün geliştirme, finans ve tedarik zinciri gibi fonksiyonlarla ilgili olmadığından, sadece tedarik zincirinin önemli bir parçasıdır. Başka bir deyişle, tedarik zinciri yönetimi, departmanlar arasındaki ve şirketler arasındaki lojistik kombinasyondur.
Tedarik zincirinde dijital dönüşüm, bilgi, iletişim, bilgi işlem ve bağlantı teknolojilerini envanter yönetiminden, bilgi depolamadan nakliye ve dağıtıma kadar tedarik zinciri operasyonlarına uygulama ve entegre etme sürecidir.
Dijital tedarik zincirinin başarılı örnekleri, gelirinin büyük bir kısmını sadece ticari faaliyetlerinde değil, aynı zamanda tedarik zincirinde teknolojideki yeniliklere harcayan kuruluşlardır. Robotik otomasyon, dronlar, sensör tabanlı izleme, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka şirketlere özellikle tüketim ve perakende tedarik zincirinde büyük gelir artışı sağlamaktadır.
Fiziksel tedarik zincirine kıyasla, dijital tedarik zinciri esneklik konusunda daha fonksiyoneldir. Uygulama zaman ve işletme maliyetlerini azaltır.
Tedarik zinciri yönetiminde dijital dönüşümü neden planlamanız gerekiyor?
Tedarik zincirindeki dijital dönüşüm, iyi bir şekilde uygulanırsa, geleneksel modelin güvenilirlik, çeviklik ve verimlilikle ilgili sorunlarının bir çoğunu çözerken, iş performansını artırmaya yardımcı olacaktır. Hangi yardımları olur inceleyelim.
Operasyonların otomatik hale gelmesi
Tedarik zincirinde tam anlamıyla dijital dönüşümden yararlandığınızda, tüm işlemler çok az, hatta sıfır elle müdahale ile baştan sona otomatik olarak yapılır. Tabii ki, ilgili tüm veriler doğru olmalı ve sisteme eksiksiz, tutarlı bir yapıda akmalıdır. Ancak bu şekilde fiziksel süreçler, planlanan dijital plana uygunluk sağlayabilir, istikrarlı ve son derece doğru bir ağ oluşturabilir.
Kurumsal esneklik
Dijital çözümler, işletmelere her süreçte esneklik ve entegrasyon sağlayarak manuel gecikmeleri veya tutarsızlıkları en aza indirecektir. İşletme ne kadar büyük olursa, lojistik hizmet sağlayıcılarının ve nakliye yöntemlerinin uygulanması o kadar karmaşık bir hale gelmektedir. Her şey dijitalleştirilirse, daha önceden optimize edilmiş nakliye çözümlerini yeniden tasarlayarak nakliye verimliliğinin artmasını ve müşteri hizmetlerinin iyileştirilmesini sağlayacaktır.
Daha iyi karar verme
Tedarik zincirinizi ekranda en doğru verilerle entegre edilmiş olarak görüntüledikten sonra, her bir özel durum için daha iyi ve daha hızlı kararlar alabilirsiniz. Aynı zamanda işlemleri ve mevcut bilgileri makro düzeyde toplayarak performansı doğru ve kolay bir şekilde ölçebilir, böylece maliyetlerin ortalama varsayımlarla almanın yarattığı bozulmaları önlemek için uygun kararlar alabilirsiniz.
Uçtan uca müşteri bağlantısı
Tedarik zincirindeki dijital dönüşüm uygulaması müşteri katılımını artıracaktır. Örneğin, bir müşteri, bir sipariş verdikten sonra, tedarikçinin otomatik takip sistemi sayesinde siparişini alana kadar siparişinin ayrıntılarıyla bilgilendirilecektir. Müşteriler daha fazla kontrolle, şeffaflıkla, daha güvende hissedecek ve o markada satın almayı tercih edeceklerdir.
Değişim
Tüm dijital dönüşüm süreçleri tek bir hedefe yöneliktir, değişim yaratmaya. Tedarik zinciri yönetimindeki geleneksel yönteme göre bu gelişme, şirketin iş modelini güçlendirmeye yardımcı olacak ve aynı zamanda sadece tedarikçilerle değil, müşterilerle de ilişkileri geliştirecektir. Tedarik zinciri yönetimindeki değişim, basitlik ve yalınlık, başkalarının şirketlerini profesyonel ve yenilikçi olarak görmelerini sağlayacaktır
Yetenekli personel
Dijital dönüşümü uygulamak, geleneksel yöntemden çok daha eğitimli ve deneyimli bir kadroya ihtiyacınız olacağı anlamına gelir. Böylece, bu, şirketteki insan kaynakları ekibinin genel seviyesini iyileştirmeye, yetenekleri çekmeye ve iş verimliliğini artırmaya yardımcı olacaktır.
Değişimden korkmayın, Yaptığınız işleri daha farklı yapmak endüstrideki gelişmenin temelini oluşturur. Bu değişimi yaparken işlerinizi daha iyi yönetmenin temelinde dijital dönüşüm yatmaktadır.
Atilla Yıldıztekin